Nema sumnje, svako je barem jednom pomislio kako bi mogao da smanji račune za struju.

Da uštedi isključivanjem ili zamenom ovog ili onog uređaja, zamenom stolarije, ugradnjom toplotne izolacije, itd.

Iako su svi ovi načini odlični za uštedu električne energije, oni podrazumevaju ulaganje koje nije malo, a koje je nepovratno.

Sa druge strane, zelena energija je postala prioritet svuda u svetu, ali pre svega, postala je dostupna svakom, i to posebno solarna energija.

Ne morate da trošite nezamislive sume novca kako biste smanjili račune za struju, zavisnost od distributera i kako biste postali kupac proizvođač.

Investicija u solarnu elektranu na vašoj kući nije samo korak napred ka smanjenju potrošnje, već i korak ka tome da se investicija sama otplati tokom vremena.

Ipak, solarni sistemi su kod nas još uvek novitet, a sa njima su se pojavila i brojna pitanja i dileme sa kojima se “obični građani” suočavaju.

U nastavku ćemo pokušati da rešimo jedno, uvek prisutno kada je reč o bilo kakvim radovim – da li biti “sam svoj majstor” ili angažovati profesionalce? Pa, hajde da počnemo!

Ugradnja solarnih panela – “Sam svoj majstor”

Radovi bilo kog tipa u domaćinstvu uvek donose dilemu – uraditi posao sam/a ili angažovati profesionalace?

Ako ste odlučili da investirate u solarnu elektranu, da napravite ovaj “eco-friendly upgrade” za svoj dom, a mislite da imate potrebna znanja, ovo su neke od prednosti.

1. Ušteda na troškovima izvođenja radova

Prva stvar koja može pasti na pamet ako se odlučite za SSM varijantu jeste očigledna ušteda na troškovima izvođenja radova.

Ne plaćate majstore, a ako ste ikada angažovali nekog majstora, znate da njihove cene rada mogu biti prilično visoke i mogu biti značajan deo investicije.

Dakle, ušteda koju možete ovde da napravite je prilično jasna.

2. Sticanje iskustva

Drugi faktor samostalne ugradnje solarnih sistema i panela jeste sticanje iskustva. Kroz jedan ovakav projekat jasno možete da upoznate čitav sistem, pa čak i da učite na eventualnim greškama, ako je moguće jeftinijim.

Osim sklapanja svih elemenata, povezivanja i puštanja u rad, upoznaćete se sa mogućim problemima koji se mogu javiti u budućnosti pri upotrebi.

3. Fleksibilnost i kontrola nad projektom

Angažovanje profesionalaca podrazumeva i primenu njihovog projekta po kome se sistem ugrađuje, pušta u rad i kasnije održava.

Takođe, većina kompanija za ugradnju solarnih panela koristi komponente za koje smatraju da su pouzdane i najbolje za dati projekat.

Ako radite sami, imate mogućnost da sve prilagodite, da koristite elemente koje sami izaberete, jeftinije ili skuplje, da promenite raspored, da diktirate tempo radova, itd.

4. Lično zadovoljstvo

Na kraju, ne i najmanje važno je i lično zadovoljstvo da ste nešto sami uspeli, svojim rukama i da pre svega to funkcioniše kako treba.

Osećaj uspeha je verovatno nešto najvrednije što će ostati nakon jednog ovakvog SSM projekta.

Ugradnja solarnih panela – Angažovanje profesionalaca

Dok je za određene stvari možda pametno napraviti kompromis i probati sa “sam svoj majstor” varijantom, određene velike investicije, poput ugradnje solarnih panela i čitavog sistema, zahtevaju više znanja, iskustva, odgovarajuće alate, itd.

Ako pre ugradnje niste uzeli sve ove faktore u obzir, ili ako vam nešto od ovoga nedostaje, možda je bolje prepustiti stvari ljudima sa iskustvom.

Ovo su prednosti angažovanja profesionalne kompanije za ugradnju solarnih elektrana.

1. Godine iskustva

Godine iskustva u radu su neprocenljive i često odlična preporuka za izbor majstora.

Kada je reč o solarnim panelima, kompanije koje se bave ovim poslom imaju obučen i stručan kadar koji ima potrebno iskustvo, rutinu u radu i iznad svega kvalitet.

2. Ušteda

Iako možda izgleda čudno da tako što platite nekoga možete zapravo da uštedite, zapravo je to istina koju uvek morate da imate na umu sa SSM projektima.

Kod “sam svoj majstor” projekata se mogu dogoditi greške koje vas mogu skupo koštati, često čak i više nego da ste platili nekome da to odradi kvalitetno i profesionalno.

Zamislite samo oštećenje opreme, uzrokovanje kvarova na električnim instalacijama, oštećenje na samom objektu ili krovu, pa čak i povrede.

Verovatno je da ovo ne želite, čak i po cenu da malo više platite, jer bezbednost, stučnost i pouzdanost koju dobijate je zapravo jako vredna.

3. Efikasnost i kvalitet u radu

Ako spojite iskustvo, izbegavanje nepredviđenih situacija i posedovanje potrebnih znanja, dobićete efikasnost koju vam stručnjaci donose.

Umesto da se čitav projekat odugovlači, da traje danima, nedeljama, pa čak i duže, projekat koji se izradi za specifičnu situaciju doneće jasan vremenski okvir u kome ćete dobiti sistem, bez kašnjenja i bez stresa.

Istina, može doći do odlaganja usled kašnjenja isporuka komponenti, nekih nepredviđenih situacija i slično, ali takve situacije se zaista veoma retko dešavaju, gotovo nikada.

4. Garancije, podrška i usklađenost sa propisima

Svaka kompanija koja se bavi izvođenjem bilo kakvih radova, daje određene garancije na svoj rad, materijal i komponente koje koristi i naravno pomaže u održavanju sistema i savetovanju korisnika.

U skladu sa tim, pronalaženje stručnih osoba bi trebalo da počne proverom uslova i garancija za radove koji će se izvoditi.

Bilo kakvi problemi koji nastanu tokom izvođenja radova, biće rešeni od strane kompanije. Takođe, šteta koja eventualno nastane na sistemu ili vašoj imovini, biće pokrivena od strane kompanije, tako da nemate tih problema.

Još jedan veoma bitan faktor ugradnje jednog ovakvog sistema jeste usklađenost sa propisima. Umesto da razmišljate na šta je sve potrebno da obratite pažnju, kompanija koja ugrađuje solarne panele već poznaje sve propise, zakone i to je možda ključna stvar.

Ovo je izuzetno važno, posebno ako hoćete da postanete kupac proizvođač.

5. Sistem koji je predviđen da traje

U SSM projektu uvek postoje dileme da li uštedeti na materijalu, kupiti jeftinije komponente, itd.

Iako to možda izgleda kao odlično rešenje za uštedu, zapravo može kasnije prouzrokovati neke probleme koji će vas daleko više koštati nego da ste odmah izabrali skuplje elemente.

Kompanije koje se bave ugradnjom solarnih sistema imaju jasan cilj i prioritet, a to je kvalitet i dugotrajnost jer to garantuje zadovoljstvo korisnika i godine eksploatacije i optimalnog rada sistema.

Stoga, sa stučnjacima možete biti sigurni da je kvalitet na prvom mestu.

Zaključak

“Sam svoj majstor” projekti često mogu biti veoma interesantni, ali i odličan način da uštedite novac na radu majstora.

Lično zadovoljstvo, potencijalno sticanje iskustva, fleksibilnost i kontrola koju vam projekti ovog tipa donose izgledaju veoma primamljivo.

Ipak, važan preduslov za SSM jeste potrebno znanje. Bez znanja ćete verovatno samo napraviti veće troškove i probleme nego da ste odmah potražili stručnjake.

Kada je reč o solarnim panelima, stručnjaci donose brojne prednosti – neophodna znanja, alate, brzinu, rutinu u radu, kvalitetno odrađen posao, garancije, pomoć pri upotrebi sistema, ali i sistem koji je predviđen da traje i da zadovolji potrebe i očekivanja korisnika.

Kada sve saberemo, nema sumnje da je daleko bezbednije i isplativije potražiti profesionalnu kompaniju nego se upuštati u SSM avanturu koja se može završiti loše, u najmanju ruku.

Povezani postovi